Jaarverslag Stichting Fabrieksschoorstenen 2023
STIF Jaarverslag over 2023
Het bestuur bestond in 2023 uit de volgende leden:
– A.J. Barnard, voorzitter
– G.R. de Weger, secretaris
– Mr. P.E. Plasschaert, penningmeester
– M. Overbeek, lid
Als adviseur traden op de heren P. Geelen en H. Meijer.
Het bestuur kwam in 2023 een keer formeel in vergadering bijeen. Waar nodig werd digitaal /telefonisch overleg gevoerd. Tevens waren er voorbereidende overleggen aangaande de Klimijzerprijs en de presentatie van de fietsroute langs Amsterdamse schoorstenen. De Fietsroute is mede uitgegeven in het kader van de door EFAITH – de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed – uitgeroepen jaar (2023) van de Fabrieksschoorsteen. Met steun van de RCE, Heemschut en BOEi.
Op 18 juli waren we te gast in de winkel van Stadsherstel Amsterdam aan de Reguliersgracht waar de door onze voorzitter samengestelde fietsroute langs fabrieksschoorstenen in Amsterdam werd aangeboden aan Stella van Heezik Hoofd Communicatie & Fondsenwerving van Stadsherstel.
Evenals in voorgaande jaren zijn in 2023 een aantal werkbezoeken afgelegd en wel aan: Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Coevorden, Doetinchem, Raalte, Ulft, Venlo en Weesp.
In Venlo werd overleg gevoerd met de wethouder monumentenzorg aangaande de schoorsteen van de steenfabriek Canoy Herfkens. De in fabrieksschoorstenen- land bekende leverancier van onder andere van radiaalstenen en ontwerpen van fabrieksschoorstenen. In Coevorden werd eveneens met de wethouder Monumentenzorg gesproken en nu over de schoorsteen van de voormalige coöperatieve aardappelmeelfabriek ‘De Centrale’. Beide schoorstenen hebben onderhoud nodig. Helaas werd door het gemeentebestuur Raalte negatief besloten op het verzoek de schoorsteen van voorheen Timmerfabriek Douma op de monumentenlijst te zetten.
De donateurs ontvingen zowel in mei als in november 2023 weer een nummer van ‘Rookpluimen’ met vele wetenswaardigheden.
Zoals ook in het vorige jaarverslag staat vermeld, valt het boek ‘Fabrieksschoorstenen in Nederland’ nog steeds in de smaak gezien de voortdurende belangstelling en bestellingen. Ook uit het buitenland. Zo ligt het boek nu ook in Spanje bij een collega schoorsteenvereniging de Asociación en Defensa de las Chimeneas y el Patrimonio Industrial de Málaga. Ondertussen begint zich de vraag op te dringen hoe straks verder, want langzamerhand komt het eind van de boekenvoorraad in zicht. Inmiddels is dit jaar een zeer uitgebreid register bij het boek verschenen.
Op 31 maart werd de laatste Klimijzerprijs uitgereikt. Dit keer betrof het een ‘oevre prijs’ voor BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud Ontwikkeling en Exploitatie van Cultureel Erfgoed, die inmiddels zo’n twintig fabrieksschoorstenen heeft weten te behouden en waarvan er nog zestien in haar bezit zijn. De uitreiking vond plaats in de voormalige DRU-fabriek in Ulft. Waar veel donateurs van STIF bij aanwezig waren. De prijs werd door de directeur van BOEi, Arno Boon, met groot genoegen in ontvangst genomen. Na de prijsuitreiking kreeg het gezelschap de gelegenheid het Dru-complex nader te verkennen.
Externe contacten werden ook dit jaar weer onderhouden met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Harm Meijer Schoorsteenbouw, Donatus, Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, Heemschut en BOEi.
Tot slot kan gemeld worden dat STIF gedurende 2023 gemiddeld zo’n 70 donateurs had.
De secretaris